Royal Institution of Chartered Surveyors

Projects


New-build family house

New-build family house

This project involved the design and construction of a house for a private client. The brief was to provide a four to five bed, two-bathroom house of modern design with thermal resistance qualities in excess of the standards set by the Building Regulations. Ground floor accommodation was to include spacious and light reception rooms. Low maintenance costs were an important part of the brief.

The site for this house was a disused orchard at the end of a garden. The procurement process involved applying for planning permission and building consent including all associated ancillary processes. Negotiations with the planning authority were challenging and required considerable expertise to obtain the final permission. The construction process was developed under our own project management including all financial matters.

Back to top

Major extension to a traditional house

Major extenstion to a traditional house

As is common with many Victorian and Georgian properties of this type, this house did not possess the amenities that are required to comply with modern accommodation expectations.

Our brief was to provide a Utility Room, Bedroom and Shower Room on the Ground Floor with a Study/Bedroom on the First Floor together with an up-graded single garage.

Major extension to a traditional house

The design was heavily influenced by the need for the extensions to blend in with the existing architectural style and materials. To this end, features of the existing house were mirrored and reclaimed material used to match the existing.

Back to top

An extensive enlargement to a family home

An entrance extension to a family house

This property is located in a very prestigious road, but the existing property did not provide the same high level accommodation as that provided by adjacent properties.

Our brief was to extend the existing property to provide additional accommodation and better access between the rooms on the Ground Floor. At the same time, a three-car garage was required with potential for the provision of living accommodation at First Floor level.

An entrance extension to a family house

In addition to providing the extra accommodation, the main entrance Hall was enlarged and extended to provide a more expansive impression both externally and internally.

Back to top

Extension and refurbishment of a local authority cottage

Extension and refurbishment of a local authority cottage

This property was the end unit of a terrace of local authority houses constructed some forty years ago. The house had not been lived in for some time and the facilities were very basic. There was potential to extend the building sideways and rearwards to create a further bedroom and bathroom on the First Floor and a larger living room, dining room, study and cloakroom on the Ground Floor.

At the same time replacement windows were installed and the internal services totally up-graded. The feature large window (pictured) was created to maximize the scenic view from this level, whilst providing individuality.

The property now offers comfortable family accommodation complying with modern standards of space and amenity.

Back to top

Partial reconstruction of a Listed Building

Partial reconstruction of a listed building

This property is a Grade II Listed Building approximately 300 years old and was originally used as a stop over for coaches travelling between London and Bristol. In recent years it has been in use as a restaurant on the Ground Floor with staff accommodation at First Floor level. The roof void had been used for general storage.

During routine maintenance it was discovered that the rendering to the front wall was unstable and needed to be replaced. When the rendering was removed it was discovered that the brickwork was dilapidated and unsafe.

The main challenge facing the project team was to replace the external wall at First Floor level without interrupting the activity of the restaurant on the Ground Floor.

The weight of the roof is carried on the front and back walls. In order to remove the existing brickwork for reconstruction it was necessary to support the weight of the roof without extending any supports downwards through the restaurant area. In order to do this, permanent beams were installed from party wall to party wall which supported the weight of the roof, whilst the new front wall was constructed.

During the removal of the existing brickwork, several timber elements including the windows were found to be suffering from various forms of timber attack and were required to be replaced.

The whole project was carried out with the co-operation of English Heritage and West Berkshire planning department and to their entire satisfaction.

Restaurant trade continued without interruption during the whole of the contract period.

Back to top

A major refurbishment of office premises

A major refurbishment of office premises

Our client purchased these premises with the intention of marketing them as modern office space.
At the time of purchase, the interior of the building was divided into small office compartments, which were considered to be unsuitable to meet current marketing requirements. Toilet accommodation was minimal and disabled facilities were non-existent.

We processed the procurement of a fully open plan office space with air conditioning and modern toilet and disabled facilities. The windows were replaced with modern double glazed units, precisely matching the style of the existing units but increasing the thermal resistance to modern standards.

In recent years, the marketing flexibility of the premises has been improved by providing additional toilet accommodation to allow the premises to be let on a fully independent floor-by-floor basis.

Back to top